Miniranje mora ispred ratne luke Lora 25. rujna 1991. godine

Razmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji.

lora-mapa

Razmišljanja o blokadi ratne luke Lora sežu od početka 1991. godine kada su oblaci rata, tako se bar činilo, bili još daleko, ali se slutio. Lora je s flotom koja je u njoj bazirala bila najveća prijetnja ne samo gradu Splitu, već i cijeloj Dalmaciji. Pročelnik za obranu grada Splita mr. sc. Mladen Bujas već je konsultirao stručnjake i tražio rješenja, kako u uvjetima prevlasti druge strane učiniti nešto kako bi se brodovi jugomornarice izolirali u ratnoj luci Lori ili bili primorani prekinuti komunikaciju s njom. U tom smislu nametalo se rješenje u potapanju jednog većeg broda koji je predviđen za rezalište iz Svetog Kaje, koji bi se naslonio na izlaz iz luke i tamo tempiranim eksplozivnim punjenjima potopio. Naravno da je ova operacija bila iznimno rizična, ali dobici koji bi se njome ostvarili opravdavali su moguće gubitke. U svibnju i lipnju otpočeli su pripremni radovi na jednom od brodova kako bi se zadatak proveo kad se za to steknu uvjeti.

U akciji oslobađanja i izolacije vojarni JNA koja je službeno otpočela početkom rujna 1991. godine, hrvatska strana je nastojala osvojiti što više vojarni kako bi došla u posjed toliko potrebnog oružja, a one vojarne koje se nisu mogle osvojiti učiniti neškodljivim.

sveto-letica

Sveto Letica
(1926 - 2001)

12. rujna utemeljena je Hrvatska ratna mornarica i određen njezin zapovjednik admiral Sveto Letica. U Dalmaciji je akcija oslobađanja vojarni bila u punom jeku. Od 14 – 19. rujna oslobođeno je dosta vojarni od Žirja, Smokvice, Rogoznice, Šolte, Splita... Oslobođenjem vojarni u Pločama u izvanrednoj akciji „Zelena tabla – Male Bare" od 14 – 16. rujna 1991. godine oslobođen je čitav garnizon sa sačuvanom infrastrukturom. Pripadnike HRM-a naročito je razveselilo osvojeno skladište podvodnih mina u uvali Tatinja. Protiv brodova nisu dovoljni kalašnjikovi i slična oružja. Za to su potrebna snažnija sredstva: topovi i mine.

U HRM-u je odmah odlučeno kao prioritetniji zadatak da se izolira luka Lora podvodnim minama. Skladište podvodnih mina u Tatinjama bilo je minirano, ali su hrvatski mineri uspjeli brzo otkloniti opasnost od eksplozivnih naprava i slobodno pristupiti uskladištenim minama, kojih je srećom bilo u dovoljnom broju.

Postavilo se pitanje kako i na koji način izolirati luku Loru? Mine se polažu brodovima minopolagačima, kojih HRM nije imala, koji bi trebali biti neometani za vrijeme polaganja mina, jer je to iznimno osjetljiva operacija. Ni to nije bilo ostvarivo jer je na moru bila taktička grupa (TG) „Kaštela" u rajonu Splitskog kanala u vrlo jakom sastavu: veliki patrolni brod (VPBR), 2 raketne topovnjače (RTOP), 2 raketna čamca (RČ), 2-3 torpedna čamca (TČ), patrolni čamci (PČ), desantno jurišni čamci (DJČ), barkase.

Lora je bila priča za sebe. U samoj luci je u to vrijeme bazirao odred patrolnih brodova, podmornica, remorkera, barkasa, kao i nekoliko brodova iz sastava udarnih pomorskih snaga (RČ – TČ na odmoru i popuni). U Poljudu gdje je bio odred školskih brodova bilo je mnoštvo naoružanih brodova, od minolovca, do remorkera. Na rtu Rat koji je okrenut prema moru bilo je nekoliko školskih bitnica topova od 76 do 88 mm. Sve skupa respektivna snaga s kojom se nije bilo igrati niti ih se smjelo izazivati. Upravo tih dana brodovi jugomornarice su nesmetano tukli po industrijskom kompleksu u Kaštelima, zračnu luku Resnik, trafostanice i prijenosnike električne energije i telekomunikacijskih signala.

plavi pleter 740

Prva varijanta izolacije Lore bila je polaganje mina na potezu od rta Jova (ili rt. Čiovo) pa prema Marjanu. Tu je varijantu predložio sam admiral Letica. Obrazloženje za ovu varijantu je našao u postavljanju topničke bitnice na plaži Kašjuni, s kojom će ova prepreka biti neprelazna za protivničke brodove. Na primjedbu da bi na prepreci mogli stradati vlastiti brodovi posebice ribarice koje su dolazile iz Kaštela, odgovorio je da će prepreka biti najavljena kad se ista položi.

vladimir-nazorPoduzeće Jadrolinija je zamoljeno da za ovu zadaću ustupi jedan trajekt, koji ima vrata (rampu) na oba kraja, i provi i krmi, ali nije rečeno o kakvoj se zadaći radi. Jadrolinija je ustupila ni manje ni više nego svoj najnoviji trajekt „Vladimir Nazor".

Plan polaganja mina je bio relativno jednostavan. Brod bi u prvoj redovnoj turi otplovio prema Braču, ali bi nakon nekog vremena javio da ima kvar uređaja za upravljanje i da se vraća u splitsku trajektnu luku. Pri tom bi „šetajući" po kursu povratka zalutao prema Čiovu i tamo položio mine.

Za zapovjednika zadaće nađena je prava osoba. Bivšu jugomornaricu napustio je s položaja načelnika minskoprotuminske katedre u Centru visokih vojnih škola u Lori što je u to vrijeme bila relativno visoka dužnost koju može obnašati samo stručnjak prestižnih znanja. Na brod se pored trojice minera specijalista koji su pripremali mine za polaganje ukrcala grupa od desetak mladića za osiguranje koju je predvodio (pok.) Dalibor Sardelić.

sag 2 mina

Trajekt je isplovio po planu 24. rujna ujutro u 4,45 i čim je javio da ima kvar upravljačkih uređaja i okrenuo natrag dobio je pratnju od jednog torpednog čamca koji je brod pratio na veoma maloj udaljenosti. Postojala je bojazan da posada tog broda ne ugleda mine na palubi što je moglo dovesti do nevolja. U tim okolnostima od polaganja mina nije moglo biti ništa. Zapovjednik minera je odlučio, uz prosvjede grupe za osiguranje, da se brod vrati u trajektnu luku Split. Mora se pri tome istaći hladnokrvno i profesionalno ponašanje čitave posade broda, koja iako prvi put u bliskom kontaktu s podvodnim minama ničim nije odavala da ih je strah i da im je neugodno. Tu su se međusobno upoznali mineri HRM-a s posadom, od kojih su 15. studenog dvojica pomoraca poginula u terorističkom napadu jugomornarice na nenaoružani trajekt: upravitelj stroja Dinko Maras i prvi strojar Jure Kalpić.

plavi pleter 740

No nije se odustalo od zadaće. Već iduću noć je predviđeno ponovno polaganje. Ovaj put s novim brodom i na novoj poziciji. Zapovjednik minera je predložio da se prepreka položi neposredno ispred luke Lora, koju protivnički brodovi neće moći zaobići. Vidjevši plan nacrtan na karti admiral Letica je rekao kako je pozicija prepreke idealna, ali za njezino polaganje je potrebno imati sretnu zvijezdu nad sobom.

Cijeli se plan temeljio na potpunom iznenađenju u izboru vremena, načina i sredstava kojima se ostvaruje planirana zadaća. To je minerima HRM-a bilo jedino osiguranje koje će ih čuvati od protivničkih protumjera. Hrabre sreća prati.

gradacOvaj put krizni štab Jadrolinije ustupio je trajekt 'Gradac', brod koji je bio pred otpisom, ali veoma pogodan za zadaću polaganja mina. Iako je brod bio u godinama imao je visoke bokove koji su skrivali manipulaciju s minama pa se moglo lakše i slobodnije raditi, jer je prekrcaj mina s trajekta na trajekt bio neposredno ispred zgrade Komande mornarice (Banovine) iz koje su budne oči pratile sve što se događa u njihovoj blizini.

Plan je bio jednostavan. Brod je u popodnevnim satima radiovezom javio havariju strojeva i potrebu da ode u splitski škver na opravak. Kako nije bio manevarski sposoban teglit će ga bočno jedan od remorkera i ujedno skriti samo polaganje mina od stražarskih očiju iz Lore. Ruta do škvera ide uz samu luku Lora, a ovaj put će brod malo skrenuti s kursa prema hridi Galijoli i u samu zoru ispred ulaza u Loru položiti mine.

polaganje mina 1991 kurs

Planirano se ostvarilo. Brod je isplovio s namjerom da položi mine u samu zoru (04,30) kad su oči stražara najteže i kad se okreću prema izlasku sunca. Brodovi s minama su se nalazili na zapadu u potpunoj tami. Došavši na poziciju mirno su položili mine i produžili prema škveru.

Ujutro oko 10, 30 na minu je naišla protivnička barkasa i potonula. Time je javno označeno postojanje ove prepreke ispred luke Lora i jugomornarici jasno stavljeno do znanja da je Lora zapriječena s morske strane. Ubuduće pravila ponašanje diktirat će isključivo hrvatska strana. Iako su imali topova na pretek, iz luke Lore nikad nije ispaljena niti jedna granata na grad Split i okolicu. Time je ova prepreka opravdala svoje postojanje i napore oko polaganja, a HRM uspješno izvršila jednu od svojih prvih zadaća.